“Als liefde wringt” dan maar eens geen leesrecensie, maar een schrijfrecensie

Twee jaar hebben we er nog aan gewerkt, ik en mijn redactrice Inanna (prachtige naam hé?), nog een proeflezer en een taalkundige verder die het goedkeurden en de puntjes op de i hebben gezet, werd vandaag mijn debuut gelanceerd: “Als liefde wringt”. Ik heb met dit (toen nog onherwerkte) boek in 2017 op de longlist gestaan van de literatuurprijs van Uitgeverij Het Punt, maar ik denk dat het in zijn huidige vorm wel de shortlist had kunnen halen.

De achterflap

Arnolds moeder sterft wanneer hij vijf jaar oud is. De start van zijn winter: een wegwerpkind gevangen in het systeem. Heen en weer geworpen tussen instellingen en momenten van vrijheid leeft Arnold in zijn gedwongen gevangenis. Alles is nep. Hij is nep.

Begin dertig klampt hij zich vast aan een luchtbel, werpt zich terug op het enige wat hij nog wel kan: voelen. Wordt dit zijn redding?

Flitscommentaar

Het is een intens persoonlijk verhaal geworden, misschien wel het meest persoonlijke dat ik ooit heb geschreven, ik probeer je in mijn hoofd te laten kijken, omdat ik wil begrepen worden, zowel in mijn vreugdes, maar vooral in mijn verdriet.

Het persbericht

PERSBERICHT

Als Liefde Wringt”: Zedelgemse man met autisme schrijft boek over botsingen met het systeem

Het kan grauw zijn, hard, zelfs ongemakkelijk bij momenten, maar het zal altijd eerlijk zijn.

Samuel Derous lanceert zijn eerste roman “Als Liefde Wringt” bij Uitgeverij Ambilicious Llp. op 21 mei a.s. Vanaf dan zal dit boek in alle (online) boekhandels te koop zijn.

“Als Liefde Wringt” is het grauwe relaas van Arnold die op jonge leeftijd zijn moeder verliest en zonder pardon in het systeem wordt gegooid. Dit is de start van zijn winter: een wegwerpkind zonder uitwegen. Heen en weer geworpen tussen instelling en vrijheid probeert Arnold wanhopig dromen waar te maken. Maar alles is nep. Hij is nep.

Als jonge volwassene klampt hij zich vast aan een laatste luchtbel, maar ook die dreigt te knappen, en Arnold werpt zich terug op het enige wat hij nog wel kan: voelen. Is redding nog mogelijk?

Dit boek is zowel een ode als een aanklacht. Een ode aan moeders die het gevecht voor hun kind niet uit de weg gaan. Een ode aan vriendschap die alle rationaliteit te boven gaat. Een ode aan de liefde die zo vaak veel te snel wegsterft.

Maar het is ook een aanklacht. Een aanklacht tegen een systeem die ongebreideld wreed kan zijn voor mensen die net dat beetje anders zijn.

Moederdag was de aanleiding voor “Als liefde wringt” van Samuel Derous. Samuel Derous wilde vooral aan zijn eigen moeder duidelijk maken hoeveel ze in zijn leven heeft betekend, maar ook hoe mensen er door zijn autisme uit kunnen zien, waardoor ze hem vaak bang kunnen maken, of hem de vraag kunnen ontlokken: “Ben je boos?” Hoe zou dat geculmineerd zijn als hij niet de bescherming van een liefhebbende moeder had gehad? Samuel Derous neemt dan ook geen blad voor de mond.

Hij beschrijft dat op een ware Gunilla Gerland manier, die in haar boek “Een echt mens” verzuchtte hoe wanhopig ze wilde een echt mens zijn, geen namaakmens. Niet dat Samuel zich zo ernstig een namaakmens voelt of voelde, maar wat voor iemand zonder autisme heel natuurlijk gaat, vergt voor iemand met autisme juist tal van scenario’s, die uitgespeeld lijken te moeten worden en die bijzonder veel energie opslokken.

Maar “Als Liefde Wringt” is meer dan een boek over iemand met autisme… Het is vooral een boek over een mens die probeert te overleven in een systeem die hem graag had uitgespuugd. Een boek over een mens die niet lijdzaam wilt toezien hoe anderen over zijn leven beslissen. Een boek over menselijkheid. En natuurlijk ook over de liefde.

Webshop: https://www.ambilicious.nl/winkel/index.php?route=product/product&path=64&product_id=278

Mediacontact

Samuel Derous

Auteur “Als Liefde Wringt”

Telefoon: 0460941785

E-mail: samuel.derous@scarlet.be

Uitgeverij:

Ambilicious llp.

Telefoon: +31611208323

E-mail: ambi@ambilicious.nl

Boektrailer

2 reacties

  1. Jacqueline schreef:

    Heel mooi voorgesteld. Zal ik zeker lezen! Veel succes.😊

  2. Een heel trotse kleine zus schreef:

    Amai, ik heb hem nog niet eens volledig uit maar het leest geweldig! Ieder hoofdstuk word je meegezogen, wil je blijven vasthouden! Mooi, lief, hard, vreemd…. Ongelooflijk!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *