Geld verdienen met FOSS

Tijdens mijn studie informatica werd ik gevraagd een onderzoek te doen naar FOSS en winstmodellen.

Te vaak hebben mensen de neiging te denken omdat ze het “gratis” van het Internet kunnen downloaden, dat er geen geld mee te verdienen valt. Maar niets is minder waar. Denk in deze gevallen b.v. maar aan mySQL, die voor ettelijke miljoenen aan toen nog Sun (dit bedrijf is overgenomen door Oracle) werd verkocht, of aan de miljoenenomzet van Red Hat, om maar twee voorbeelden te noemen.

De manier echter waarop winst gemaakt wordt is helemaal anders dan bij proprietary software. Je kunt namelijk niet zo veel verdienen aan licenties, maar licenties is maar een peulschil van waar in de softwareindustrie geld aan kan verdiend worden.

Ik stel je deze studie hier voor ter informatie. Het is misschien iets gedateerd (het is geschreven in 2010), toch denk ik dat het nog wel wat informatieve waarde heeft, daar het hier niet om nieuwe technologie├źn gaat, maar om modellen die al ettelijke jaren worden gebruikt. Ik vind het zelf ook handig als er hierover eindelijk eens een studie bestaat die alles resumeert in de Nederlandse taal.

Winst maken met FOSS

 

Geen reacties

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *