Een computer voor mams: een stand van zaken

Mijn eerste post die ik hier begonnen ben, ging over dat ik op de computer van mijn moeder Ubuntu heb geplaatst.

Ik heb inmiddels al een tijdje terug Lubuntu op haar computer geïnstalleerd, omdat ik toch merkte dat hoe meer updates er kwamen van Ubuntu, hoe zwaarder het werd, en toch te zwaar werd voor haar computer. Lubuntu doet het echter uitstekend, zelfs tot de laatste versie, al heb ik haar gevraagd niet zelf updates uit te voeren.

Alles werkt uitstekend. Zelfs de printer die ik enkele maanden geleden heb aangesloten op haar wifi heeft bijzonder weinig problemen opgeleverd… Al heb ik hem dan uiteraard wel zelf aan Cups moeten toevoegen, maar zo moeilijk is dat allemaal niet.

Verder kan ze er alles mee wat ze wilde kunnen: surfen, haar e-mail lezen, wat tekstverwerking, afdrukken… Zoveel moet dat niet zijn voor een vrouw die liever haar neus in een papieren boek begraaft dan achter een scherm.

Dus Windoze is voor haar niet meer nodig… Mits de juiste begeleiding denk ik dat we veel oudere en onervaren mensen de liefde van een Linux-systeem zouden kunnen laten proeven. Het vergt wat aanpassen, omdat sommige dingen toch anders gaan, maar ik raad iedereen Ubuntu, Kubuntu en voor oudere systemen Lubuntu zeker aan, zelfs voor mensen die geen achtergrond hebben in de informatica.

Verder, daar ik het zelf belangrijk vind bij te blijven, heb ik een hoofdsysteem met Kubuntu en draai ik Windoze 7, Windoze 8, Windoze Server 2008 als virtuele systemen.

Wel, voor de rest, veel succes mams! 😉

2 reacties

 1. marcusampe schreef:

  Beste,
  Neem mij niet kwalijk dat ik u lastig val met een persoonlijk probleem, maar het kan ook anderen interesseren denk ik.

  Enkele jaren geleden (11 jaar) dacht ik ook aan Linux, maar kon het niet gebruiken mits ik bepaalde software programma’s gebruikte die enkel op Windows draaien. Ik heb toen speciaal een sterke computer laten samen stellen voor mij.

  De toen samengestelde computer lijkt door al de updates en veranderingen in de software niet meer performant genoeg.
  Nu is het zelfs zo ver gekomen dat één programma niet meer op een oudere versie van Windows XP draait. Het Logos Bible programma dat een 2300 MB gebruikt kan ik nu niet meer op mijn erg trage pc van 2002 gebruiken. Gelukkig gaat het Online Bible programma en e-Sword nog wel.

  Mijn bakje van 2002 begon vorig jaar te veel kuren te krijgen en crashte ook een keer te ernstig zodat een nieuwe schijf moest geplaatst worden. Buiten het 12 minuten nemen om werkzaam te worden bij een opstarten is hij ook erg traag en moet ik regelmatig wachten tot hij weer verder kan werken na het verminderen van het CPU dat makkelijk tot 100% oploopt.

  Ik ben dus nodig aan een nieuwe pc toe en zoek ook daarnaast een laptop te kopen zodat ik naar de dienst niet al die zware boeken moet mee sleuren.

  Misschien kan u mij raad geven.

 2. malakh ahavah schreef:

  dag Marcus…
  Ik weet niet precies wat je vraagt eigenlijk… Want natuurlijk hangt het van veel dingen af wat je koopt, niet op zijn minst het budget dat je wilt spenderen en de programma’s die je draait… Logos ken ik niet, maar als je geen fervente gamer bent die de allerlaatste games wilt draaien, kom je meestal met de huidige doorsnee bakjes al heel ver. Een computer van 2002 is inderdaad nu toch wel eol… Maar ik denk dat zelfs met een i3-processor (van Intel) al veel kan bereikt worden, tezamen met zo’n 4 GB ram. Ik draai op mijn huidige desktop vier virtuele systemen, en ervaar geen hinder, hier zit er een i7 quad core met 6 GB Ram… Ik heb een nieuwe schijf bijgekocht, maar heb gewoon mijn oude laptop-schijven teruggestoken… Ik heb hier ook nog een laptop i3-processor met 3 GB RAM en ook daar heb ik geen problemen mee om toch één en ander gedaan te krijgen, zelfs spellen van zo’n jaar geleden (heb geen nieuwe spelen meer, speel praktisch niet :$) al gebruik ik mijn laptop voornamelijk voor streaming video en voor de rest niet veel. Nu ook en i5 is tegenwoordig al gemakkelijk te krijgen aan 500 à 600 euro met 4GB RAm en een terra aan harde schijf. Voor mijn desktop heb ik wel iets meer gelegd, maar het was dan ook een iets nieuwere processor, maar voor 200 euro heb je eigenlijk al een zeer goede processor, en latten van 4 GB ram kosten nu ook de wereld niet meer, voor zo’n 30 euro kun je dat wel op de kop tikken denk ik. Voor een grafische kaart zou ik wel wat meer uitgeven dan de doorsnee, omdat sommige programma’s daar toch van afhangen maar ook daar heb je een serieuze kaart voor 250 euro (al ben je ook goed met iets goedkoper, zolang je geen gamer bent ;))… Probeer wel als het mogelijk is een laptop met een grafische kaart met genoeg dedicated RAM te krijgen, als het shared is neemt hij van je gewoon geheugen en wordt dit gedeeld met je grafische kaart.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *